Maso

Hovězí svíčková v bohaté zeleninové omáčce

1 kg hovězího masa (pravá nebo tzv. falešná svíčková)
1 kg očištěné kořenové zeleniny na kostičky (cibule, mrkev, celer, petržel – vše cca po 250 g)
10 g špeku (uzená slanina) na prošpikování
Koření: 3 bobkové listy, lžička sušeného tymiánu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře – svážeme do gázy nebo dáme do čajového vajíčka, abychom nemuseli „lovit“ z omáčky
sůl, 1 citrón na šťávu
70 g čerstvého másla + 80 ml řepkového oleje
1 kelímek rostlinné nebo živočišné šlehačky (nemusí být!!!)
trochu hladké pšeničné mouky na zahuštění (pokud nedáváme smetanu)

Máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme olej a necháme na teplém místě.

Odblaněné maso prošpikujeme kousíčkem slaniny (pro chuť), vložíme do dlouhého pekáčku a pod maso a okolo rozprostřeme připravenou na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme koření v gáze nebo čajovém vajíčku, osolíme a přelijeme připravenou směsí másla a oleje. Přikryjeme poklicí.

Přikrytý pekáček s masem atd. necháme marinovat v chladničce nebo v chladnějším počasí na verandě nebo sklípku (při teplotě max. 5 – 6 °C) 2 až 4 dny.

Pečení: Troubu předehřejeme na min. 200 °C. Maso v pekáčku mírně podlijeme, zeleninu necháme tak jak je a přikryté dáme péci. Občas obracím, je-li málo tekutiny, podlijeme menším množstvím horké vody (pozor- nepřelijeme!). Přikryté pečeme minimálně 1 hodinu.

Když je maso měkké, odkryjeme poklici a vše necháme na barvu opéci v troubě. Nakonec maso vyjmeme, dáme stranou na teplé místo.

Zeleninu se šťávou přendáme do hrnce nebo pánve s nepřilnavým dnem, koření vyjmeme a vše rozmixujeme hodně do hladka. Dále postupujeme podle přání, tj. zda chceme mít „hutnější, svátečnější – výživnější“ svíčkovou nebo lehkou, zdravou:

Sváteční – výživnější: Rozmixovanou omáčku zahustíme 1 kelímkem živočišné nebo rostlinné tučné smetany, mouku nemusíme dávat. Dochutíme solí a citrónovou šťávou podle chuti.

Lehká – zdravá varianta: Rozmixovanou omáčku již ničím nemusíme zahušťovat, jen dochutím solí a citrónovou šťávou. Pokud se nám omáčka jeví řidší, přidáme 1 lžíci hladké mouky rozšlehané v troše vody a asi 8 minut provaříme na mírném ohni.

Máte doma vegetariána? Spolu s masem a zeleninou dejte marinovat i péci atd. plátky sójového „masa“, které jste předtím povařili s kořením – viz návod na obalu.

Další recepty Celý díl