Polévky

Dršťková polévka z hlívy ústřičné s tofu

Hlíva ústřičná patří mezi adaptogeny, tofu obsahuje fytoestrogeny

4 porce

400 g očištěné hlívy ústřičné
1 cibuli
2 stroužky česneku
150 g očištěného celeru nebo 3 řapíky řapíkatého
1.5 l zeleninového vývaru
50 ml řepkového oleje
2 lžíce kvalitní sladké mleté papriky
1 lžíce drhnuté majoránky
½ lžičky mletého bílého pepře
30–50 g špaldové mouky hladké celozrnné
sekaná petrželová nať
100 g přírodního tofu na nudličky

Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme očištěnou a drobně nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájený celer a vše krátce osmažíme. Pak přidáme očištěnou a na „dršťky“ nakrájenou hlívu, osolíme, malinko podlijeme vodou a dusíme do křupava. Tekutinu necháme odpařit na tuk.

Přidáme papriku, majoránku, pepř, prolisovaný česnek, špaldovou mouku a krátce zasmažíme. Vlijeme vývar a mírným varem vaříme 8 minut.

Polévku dochutíme solí, vložíme nudličky tofu, sekanou petrželku a necháme chvíli zaležet.

Podáváme jen tak k obědu, s tmavým chlebem, v chladných dnech můžeme dát jako lehkou a zdravou večeři.

Další recepty Celý díl