Nápoje nealkoholické

Meduňkový sirup (šťáva)

meduňka (otrhané listy)
2 l převařené zchladlé (vlažné) vody
30 g kyseliny citronové
2 citrony (na kolečka s kůrou, bez pecek)
2 kg cukru krystal
láhev
kus plátýnka

Listy meduňky vrstvíme do láhve a postupně prokládáme citrony. Poté přidáme kyselinu citronovou a zalijeme vlažnou převařenou vodou. Necháme 24 hodin stát, poté přecedíme a vymačkáme přes plátýnko do hrnce, přidáme 2 kg cukru. Vaříme, až se cukr rozpustí a poté ještě cca 10-15 min. Poté plníme do láhví s uzávěry. Pak již můžeme dělat osvěžující šťávu (jen zalít vodou) v horkých dnech.

Na co je sirup dobrý a jeho užití:

Meduňka lékařská je naprosto neškodná bylina, kterou můžeme v různých formách užívat i dlouhodobě. Je vhodná i pro nastávající maminky nebo kojící ženy. Meduňka má zklidňující účinky, navozuje klidný spánek (pomáhá při nespavosti), zklidňuje zažívací obtíže – pomáhá při nadýmání, žaludečních neurózách a křečích, při střevní kolice a podporuje chuť k jídlu a stimuluje sekreci žlučových šťáv, čímž napomáhá trávení. Meduňka má i účinky na kardiovaskulární a dýchací obtíže – při srdečních onemocněních zklidňuje bolesti v okolí srdce a snižuje krevní tlak, při problémech s dýcháním uklidňuje a zpomaluje dechovou frekvenci. Meduňka se doporučuje při závratích, bolestivé menstruaci, k posílení zraku, při migrénách a má protikřečové účinky.

Další recepty Celý díl