Pomazánky

Domácí čokoládová švestková pomazánka

1 kg vypeckovaný švestek
500 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100 g čokoláda na vaření 44%
100 g holandské kakao
100 ml rumu

Umyté a vypeckované švestky pokrájíme, vložíme do hrnce, zastříkneme pár kapkami vody a povaříme do měkka. Potom ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Vedle v míse si smícháme cukr, kakao, vanilkový cukr, přidáme do švestkové směsi a necháme rozpustit za stálého míchání. Čokoládu na vaření nalámeme na kostičky a přidáme do směsi, kde necháme rozpustit a provaříme za stálého míchání 5 minut. Nakonec přidáme rum, promícháme a plníme do umytých skleniček. Skleničky uzavřeme a sterilujeme při 80°C 15 minut. Pokud uchováte v lednici, nemusí se sterilizovat. Z toho množství jsem měla 10 malých skleniček od jogurtu. Pomazánka je skvělá nejen na křupavý toustík, na palačinku, do jogurtu, do krémů, nebo i do zakysané smetany k přípravě pohárků s piškotky, ale i jako náplň do dortů, koláčů, závinu, nebo buchet.

Další recepty Celý díl