Ryby a mořské plody

Pečené brambory s krevetami a křenovým sosem

3 velké brambory
olivový olej
sůl, pepř
300 g malých krevet
1,5 dcl husté zakysané smetany
1 lžíce majonézy
1 červená cibule
30 g nasekaného kopru
1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu

Rozehřejeme si troubu na 220°C a mezitím si pořádně opláchneme brambory. Brambory rozřízneme podélně na půl. Do malého pekáče vložíme pečící papír, který potřeme olivovým olejem a posypeme solí. Brambory vkládáme na pečící papír řeznou plochou dolů. Slupku brambor opět potřeme olivovým olejem a posolíme. Pečeme asi 25 minut, záleží na velikosti a druhu brambor.

Během pečení si na rozehřáté pánvi zlehka opečeme krevety a připravíme sos.

V misce si smícháme majonézu, zakysanou smetanu, nasekaný kopr, křen, půlku najemno nakrájené červené cibule a část orestovaných krevet. Vše dobře promícháme a mírně osolíme a opepříme.

Upečené brambory servírujeme na talíř, řeznou plochou nahoru a přeléváme sosem s krevetami. Ozdobíme červenou cibulí, koprem a zbytkem opečených krevet.

Můžeme podávat s lehkým listovým salátem s cherry rajčátky, olivami či kaviárem.

Další recepty Celý díl