30 g sušených hub
20 dkg másla
2 červené cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 l kuřecího (zeleninového vývaru)
Tymián
Sůl, pepř
90 ml smetany na vaření
1 dcl portského vína
Sušené hříbky si namočíme asi na 30 minut do vlažné vody. Houby následně necháme okapat přes cedník a vyluhovanou tekutinu slijeme do vývaru.
V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém si zlehka orestujeme cibuli, přidáme najemno nakrájený česnek a hříbky a restujeme do zhnědnutí.
Odebereme si část kuřecího vývaru, ve kterém si rozmícháme kukuřičný škrob a dáme stranou. Zbylý vývar s vyluhovanou tekutinou z hub vlijeme do hrnce s houbovým základem a přivedeme k varu.
Přidáme najemno nasekaný tymián, sůl a pepř.
Až se polévka začne vařit, opatrně přimícháme kuřecí vývar s rozmíchaným škrobem a celou polévku dobře promícháme. Opět přivedeme k varu a na mírném výkonu sporáku necháme asi 10 minut vařit.
Nakonec polévku odstavíme a přidáme smetanu a portské víno.
Podáváme s chlebem.