Ryby a mořské plody

Losos na špenátu s kaparovou omáčkou

1 lžička slunečnicového oleje
2 filety z lososa, bez kostí
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
250 g listového špenátu
1 lžíce másla
100 ml 12% smetany
šťáva z půlky citronu
1 lžička kaparů
1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
dílky citronu

V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Lososa osolte, opepřete a opékejte čtyři minuty z každé strany dozlatova. Rybí maso by se pod mírným tlakem mělo začít dělit na lupínky. Vyjměte a uchovejte horké.

Do pánve, kde jste opékali rybu, vlijte šťávu z citronu, po 30 sekundách přidejte smetanu, kapary a petrželku. Zahřejte, osolte, opepřete a stáhněte z ohně.

V kastrolu rozehřejte máslo a vysypte na něj špenát. Osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte a za občasného míchání nechte dvě až tři minuty dusit. Špenát naaranžujte na talíře a na něj položte lososa a přelijte omáčkou. Podávejte s dílky citronu.

Další recepty