Zadělávané vepřové plecko s chardonnay a kořenovou zeleninou podávané s švýcarskými rösti
Vinná inspirace
4 porce
Maso
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1 lžíce másla
600 g vepřové plece
100 ml chardonnay
vývar (zeleninový, kuřecí)
150 g zakysané smetany
2 žloutky
plocholistá petrželka
sůl
pepř
Mrkev, cibuli a petržel nakrájíme na větší kousky a v kastrolu na trošce másla orestujeme. Přidáme na větší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, podlijeme vínem a vývarem, dusíme do poloměkka.
Šťávu zredukujeme na minimum, všleháme zakysanou smetanu pomíchanou se žloutky, hrnec vrátíme na plamen, krátce vše provaříme, dochutíme a přidáme sekanou petrželku
Rösti
4 středně velké uvařené brambory
50 ml přepuštěného másla
sůl
pepř
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme 4 lžíce přepuštěného másla, osolíme, opepříme a zlehka promícháme.
Na teflonové pánvi rozehřejeme zbytek přepuštěného másla, navrstvíme bramborovou směs do výšky cca 1 cm a na mírném plameni opékáme do zlatova. Poté placku převrátíme a počkáme až i druhá strana zezlátne. Hotovou placku rozkrájíme na libovolné tvary a servírujeme společně se zadělávanou plecí.