Sicilská caponata
1 kg zralých kulatých masitých rajčat, nakrájených na kostky
1 střední cibule, nakrájená nahrubo
1 střední mrkev, nakrájená nahrubo
1 svazek bazalky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
panenský olivový olej
1 hrst kaparů nakládaných v soli
200 g zelených oliv v oleji
4 řapíky celeru, nakrájené na kostky
3 sicilské dlouhé lilky
80 ml červeného vinného octa
2 zarovnané lžíce krupicového cukru
Rajčata, cibuli a mrkev dejte do většího hrnce, přidejte lžičku soli, 4 lístky bazalky a na malém plameni zahřívejte za občasného míchání 40 minut. Potom sejměte z ohně a pomocí pasírovače ze
směsi udělejte čisté pyré beze slupek a semínek.
V jiném hrnci na malém plameni vařte pyré 10 minut spolu se 4 lžícemi olivového oleje a zbylými lístky bazalky. Podle chuti omáčku osolte a opepřete.
Kapary dobře opláchněte a olivy odpeckujte a pokrájejte. Nakrájejte lilky na kostky o velikosti vlašského ořechu, slupku ponechte, prosolte je, nechte vypotit a propláchněte je. Smažte je po částech na středním plameni v dostatečné vrstvě oleje dočervena. Pak nechte okapat na papírových utěrkách.
V dostatečně velkém kastrolu na 4 lžících oleje opékejte olivy, kapary a okapaný celer asi 1 minutu. Přidejte smažený lilek a po částech rajčatovou omáčku.
Přiveďte k varu a vedle smíchejte ocet s cukrem. Jakmile se caponata vaří, přilijte ocet s cukrem. Opatrně zamíchejte, aby se lilek nerozpadal. Vypněte, až pach octa přestane být ostrý, přiklopte a nechte vychladnout. Podávejte při pokojové teplotě jako předkrm.