Ryby a mořské plody

Středomořské rybí ragú s česnekovými tousty

1 lžíce panenského olivového oleje
1 velká cibule, nakrájená na plátky
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná nadrobno
2 lžíce rajčatového pyré
1 kg rajčat, nakrájených nahrubo
200 ml bílého vína
350 ml rybího vývaru
3 proužky pomerančové kůry
1 kg filetů z halibuta, zbavených kůže
a nakrájených na větší kostky
400 g čerstvých velkých krevet
hrst hladkolisté petrželky, nasekané
sůl

Na toasty

1 velká ciabatta, nakrájená na 1cm plátky
5 lžic panenského olivového oleje
2 stroužky česneku

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni na něm doměkka opékejte cibuli; trvá to asi 3 minuty. Vmíchejte česnek, chilli a ještě chvíli restujte.

Přidejte rajčata, pyré, zvyšte plamen a za občasného míchání vařte 10–15 minut. Přilijte víno a nechte jej z většiny odpařit (trvá to zhruba 10 minut). Přidejte rybí vývar, pomerančovou kůru, přiveďte k varu

a stáhněte plamen, aby směs jen lehce pobublávala. Osolte.

Opatrně dejte do hrnce halibuta a nechte ho vařit 5 minut. Přidejte mušle a krevety a vařte vše ještě 5 minut, dokud nebude halibut hotový a mušle otevřené (zavřené vyhoďte). Posypte petrželkou a podávejte.

Plátky ciabatty pokapejte olejem a opečte na pánvi či pod grilem. Ještě horké je potřete česnekem a podávejte k ragú.

Další recepty