Jarní rizoto s chřestem a hráškem
Chřestová sezona vrcholí
2 porce
6 stonků zeleného chřestu
50 g vyloupaného hrášku a 4 kusy cukrového hrášku
200 g rýže Arborio
1 cibule šalotka
4 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
1 polévková lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce másla
1,5 dcl bílého vína
Chřestový vývar
Sůl a pepř
Máta na ozdobení
V hrnci necháme vřít vodu se slupkami z oloupaného chřestu, do které ponoříme sítko. V něm 2–3 minuty oblanšírujeme nakrájený chřest a loupaný i cukrový hrášek.
Chřest a kuličky hrášku spolu s 1 lžící másla poté ve vyšší nádobě rozmixujeme na pastu.
Na rozpáleném olivovém oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Na ní krátce orestujeme rýži, podlijeme vínem a za stálého míchání necháme zredukovat. Poté postupně podléváme chřestovým vývarem, vždy jen do výše rýže a vaříme do změknutí (al dente).
Do rýže pak vmícháme připravenou pastu z chřestu a hrášku, přidáme 3 lžíce parmezánu, zbylé máslo a lehce zamícháme.
Krémové risotto rozdělíme na 2 porce a ozdobíme špičkami chřestu, cukrovým hráškem, hoblinkami parmezánu a mátou.