Španělské jednohubky – tapas

Rychlé občerstvení
4 porce
Grilované plněné fíky
4 zralé fíky
75 g kozího sýru
rozmarýn čerstvý
1 pomeranč
pepř
4 plátky jamón serano
Omyté vyzrálé fíky nahoře nakrojíme do kříže a naplníme kozím sýrem, poté fík zabalíme do plátku jamón serana a upevníme snítkem rozmarýnu. Z chemicky neošetřeného pomeranče sloupneme malé kousky kůry a dáme na fík. Poté vložíme do trouby pod gril a grilujeme cca 10 minut.
Cazuelas – se špenátem
200 g listového špenátu
4 rajčata
1 cibule
1 stroužek česneku
olivový olej
pepř
sůl
4 vejce
plátek jamón serano
Čerstvý špenát, rajčata, česnek a cibulku nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi. Směs naplníme do 4 zapékacích misek, uprostřed uděláme jamku a rozklepneme do ní vejce. Nahoru poté dáme plátek jamón serana a vložíme do trouby. Pečeme na 170 stupňů cca 6 minut.
Olivy smažené v těstíčku
100 g hladké mouky
2 vejce
sůl
300 g velkých oliv
4 stroužky česneku
1 cibule
10 sušených rajčat
tymián
pepř
petrželka
tuk na smažení
Připravené suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme do hustého těstíčka do něj poté obalujeme olivy. Obalené olivy osmažíme v předem rozehřátém oleji.
Olivová tapenáda
100 g zelených oliv
200 g černých olivy
50 g petržel zelená
1 stroužek česneku
olivový olej
Všechny suroviny, dáme do mixéru a rozemeleme do požadovaného stavu. Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme na suché pánvi z obou stran dozlatova a potřeme jím tapenádou a můžeme servírovat.