Těstoviny s rajskou omáčkou
Vaření s výživovou poradkyní Janou Vašákovou
500 g těstovin
400 ml loupaných rajčat
100 g tvrdého sýru
½ cibule
1–2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
sůl
oregano
čerstvá bazalka
třtinový cukr na dochucení
Špagety uvařte na způsob „al dente“. Mezitím orestujte na olivovém oleji cibulku s česnekem, přidejte loupaná rajčata, sůl, oregano a čerstvou bazalku. Podle potřeby dochuťte třtinovým cukrem. Podávejte s nastrouhaným sýrem, ideálně typu parmezán.
Jednoduchá domácí rajská omáčka
Když nemáte loupaná rajčata a ta z obchodu už začínají vonět a mají chuť, pak si můžete udělat jednoduchou domácí rajskou omáčku na špagety. Buď spaříte nakrojená do křížku větší rajčata a oloupete je nebo použijete cherry rajčátka a nakrájíte je na menší kousky. Na oleji orestujete cibulku a česnek, přidáte rajčata, špetku soli a pokud možno čerstvé oregano a bazalku. Čím více budou rajčata sladší, tím méně budou potřebovat dosladit. Podlijete dle potřeby troškou vody a poduste cca 5 minut. Poté můžete nechat tak, jak to je, nebo z omáčky rozmixovat kečup.