Maso

Kanec se šípkovou omáčkou a špekovým knedlíkem

5 porcí

750 g kančí nebo jelení kýty
200 g slaniny
4 polévkové lžíce oleje
2–3 středně velké mrkve
½ středního celeru
1–2 střední petržele
2 cibule
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec…)
čerstvý tymián (1 větší snítka)
citrón 1 kus
ocet 2–3 polévkové lžíce
cukr cca 3 polévkové lžíce
200 ml červeného vína
1 l vývaru na podlití
100–200 ml šípkové omáčky
máslo 50 g
sůl

Kýtu odblaníme a našpikujeme slaninou a opepříme. Maso vložíme do dostatečně velké nádoby, přidáme zeleninu nakrájenou na malé kousky (plátky), zalijeme vínem, přidáme ocet, koření, oloupaný citrón krájený na plátky a vše dobře promícháme.

Vložíme do lednice a marinujeme cca 3–5 dní. Maso vyndáme z marinády, osolíme a na pánvi opečeme. Zeleninu vycedíme (víno nevyléváme) a opečeme společně s trochou cukru v hrnci na oleji dozlatava, přidáme trošku šípkové marmelády, víno, které jsme předtím scedili, a vývar. Do základu vložíme maso a pomalu dusíme, dokud není měkké (občas obrátíme nebo přelijeme šťávou). Múžeme také péci v troubě. Po změknutí maso vyjmeme, omáčku propasírujeme přes sítko, přidáme máslo a ještě trochu šípkové marmelády, dochutíme (solí, citronovou šť., cukrem) a krátce povaříme. Nakrájíme maso a můžeme podávat.

Špekový knedlík

400 g housky (cca 10 rohlíků)
300 g mléka
2–3 vejce
hrubá mouka (dle potřeby)
sůl
pepř
muškátový oříšek
petrželová nať
200g slaniny

Housky nakrájíme na kostky, opečeme v troubě pod grilem do zlatova a pokropíme mlékem. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, opečeme na pánvi a přidáme k houskám.

Přidáme vejce, přimícháme mouku a sekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme, přidáme strouhaný muškátový ořech a vše promícháme společně s houskou. Tvarujeme kulaté knedlíky velikosti menšího tenisového míčku, které vaříme v osolené vodě cca 20 minut.

Další recepty