Maso

Kuřecí kostky na žampiónech

Vaření s nutriční terapeutkou Blankou Sekerovou podle technologie přípravy šetřící nároky organismu na trávení pokrmu

400 g kuřecích vykostěných stehen
800 ml drůbežího vývaru
400 g čerstvých žampionů
40 g hladké mouka
40 g oleje
sůl

Kuřecí maso nakrájíme na kostky, osolíme a zprudka jej opečeme na kvalitní pánvi ze všech stran na sucho. Vždy, když se maso přichytí, pánev stáhneme z ohně a necháme odtáhnout. Zamícháme a opečeme z další strany. Když je maso opečené, podlejeme ho vařícím vývarem, aby bylo zpoloviny ponořené, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 10 minut.

Mezitím očistíme žampiony, nakrájíme na silnější plátky a přidáme je k masu. Dusíme dalších 15 minut.

Připravíme dietní jíšku: opečeme hladkou mouku na sucho do růžova, necháme vychladnout a smícháme s trochou studené vody. Tuto směs vmícháme metličkou do šťávy k masu a dusíme alespoň 10 minut. Nakonec přidáme do hotového pokrmu olej nebo máslo a necháme pouze prohřát.

Podáváme s bramborovými nočky, které můžeme zakoupit hotové nebo je připravit z těsta:

800 g studených strouhaných uvařených brambor
200 g krupičky
200 g hrubé mouky
sůl

Vše spojíme, vyválíme tenké šišky, krájíme malé nočky, vkládáme do vroucí osolené vody, vytahujeme jakmile vyplavou. Noky promastíme, aby se neslepily.

Další recepty