Polévky
Květáková polévka
Vaříme s nutriční terapeutkou Blankou Sekerovou
1 cibule
2 lžíce oleje
1,2 l zeleninového vývaru
1 menší květák
4 brambory
100 ml šlehačky nebo zakysané smetany
muškátový květ
petrželka na ozdobu
sůl
Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nadrobno nakrájené brambory. Vše společně orestujeme. Nakonec přidáme očištěný na růžičky rozebraný květák a ještě krátce restujeme.
Po orestování přilijeme vývar a necháme vařit, dokud nebudou brambory i růžičky květáku měkké. Osolíme dle chuti, přidáme špetku muškátového květu.
Květákovou polévku můžeme podávat se lžící kysané smetany nebo šlehačky, která polévku zjemní.
Zdobíme zelenou petrželkou.