Polévky

Drůbeží vývar s knedlíčky z husích jater a bramborové lívanečky s česnekem

Knedlíčky:

0,5 kg husích jater
0,3 kg vepřového bůčku
sůl, pepř, česnek, čerstvá majoránka
0,2 kg strouhanky
žloutek
malá cibule
¼ bílé veky

Husí játra a maso umeleme na masovém strojku společně s cibulí a česnekem. Nakonec semeleme střídku bílé veky zvlhčené ve vodě. Tučné maso přidáváme proto, aby fáš dobře držela i bez mouky a aby knedlíčky byly šťavnaté a jemné jako například paštika. Toho docílíme vyšším obsahem tuku v mase a způsobem vaření.

Do fáše přidáme žloutek, podle chuti sůl, pepř a čerstvou majoránku a prosátou strouhanku. Umícháme těsto a dáme do lednice odpočinout na jednu hodinu. Těsto nám zatuhne a bude se nám lépe zpracovávat.

Připravíme knedlíčky, je jedno jestli vyválíme kuličky, nebo lžičkou vykrajujeme noky. Část vývaru, nebo vodu s magi a se solí přivedeme k bodu varu a vložíme připravené knedlíčky. Knedlíčky po chvilce vyplavou na hladinu, v tom okamžiku stáhneme teplotu pod hrncem a knedlíčky pomalu táhneme 5 minut. Nevaříme!!! Vyndáme na led, aby se knedlíčky zchladili co nejrychleji. Je to důležité pro zachování vyššího obsahu tuku v knedlíčkách, pro jejich jemnost a vláčnost.

Bramborové lívance s česnekem (na tři knedlíky):

0,5 kg vařených brambor
0,3 kg strouhanky
žloutek
0,2 kg hladké mouky
sůl, pepř, česnek, petrželka, muškátový květ
olej
droždí
osmažená cibulka

Vařené studené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme trochu nastrouhaného droždí, rozetřený česnek, nasekanou petrželku, muškátový květ, osmaženou cibulku bez tuku, strouhanku, hladkou mouku a žloutek. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Vyválíme v knedlík, nožem nakrájíme kolečka - lívance, obalíme ve strouhance a na oleji po obou stranách opečeme. Můžeme obalit jako řízky a smažit. Necháme na savém papíru okapat od oleje a prochladnout. Podáváme k polévce jako přílohu.

Další recepty