Egg nog
Připravujeme jedlé dárky s Darinou Sieglovou. Americká podoba vaječného koňaku má jednu velkou přednost: neobsahuje žádný alkohol, takže ho můžete předložit i dětem nebo abstinentům. A všichni ostatní si do něj v libovolném množství přidají přesně to, co mají rádi!
15–30 minut
6 porcí
250 ml mléka
250 ml smetany s 12 % tuku
2 muškátové oříšky, rozčtvrcené + špetku tohoto koření, nastrouhaného na ozdobu
4 žloutky
6 lžic moučkového cukru
Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přiveďte k varu. V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem, přilijte horké mléko a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Pozor – směs se nesmí vařit! (Elegantním řešením je vodní lázeň: postavte rendlík do kastrolu s vodou.)
Vyjměte čtvrtky muškátového oříšku. Krém buď přelijte do lahve a dejte vychladit, nebo ho podávejte horký.
Egg nog nalévejte do nižších širokých sklenic a zdobte strouhaným muškátovým oříškem. Hostům nabídněte štamprli alkoholu (whisky, rum, koňak…), aby si každý mohl pití vylepšit podle vlastní chuti.