Arabský sýr labne
Připravujeme jedlé dárky s Darinou Sieglovou
30 minut (+ na okapání 3 dny)
pro 4 osoby
2 litry hustého živého bílého jogurtu
80 ml panenského olivového oleje
4 stroužky česneku, drceného
1 biocitron, vymačkaná šťáva a ostrouhaná kůra
asi 2 lžíce koření tzatziki
mořská sůl
olivovyĚ olej na zalití
Jogurt, olej, česnek, citronovou šťávu i kůru promíchejte, pak postupně podle chuti dokořeňte tzatziki a solí. Puristé mohou tzatziki nahradit sušenou mátou. Dobře rozmíchejte a vlijte do mísy vyložené čistou utěrkou. Cípy zavažte a ochucenyĚ jogurt pověste do chladu vykapat. (Kdo nemá sklípek, může položit balíček do hrnce s pařáčkem, eventuálně zatížit a pak dát do lednice.) Nechte stát tři dny, vykapanou tekutinu občas slijte.
Z okapané směsi vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu, naklaďte je těsně vedle sebe do sklenic a zalijte olejem. Pomůže je před tím na chvíli dát do mrazničky, aby se ve sklenicích nepomačkaly. Dají se jíst hned, ale v chladu vydrží 6 měsíců.