Zeleninová jídla

Slaný chřestový koláč

Chřestová sezona je tu!

4 porce

Těsto

20 g strouhaného parmezánu
1 žloutek
50 ml ol. oleje
5–6 lžic studené vody
špetka soli

Náplň

750 g zeleného chřestu
1 lžíce másla
2 vejce
250 ml smetany (30–40%)
50 g strouhaného parmezánu
sůl
pepř

Všechny suroviny na těsto dobře promícháme, zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočnout.

Chřest oloupeme, vaříme v osolené a ocukrované vodě cca 2–4 minuty, chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a osušíme.

Těsto vyválíme na plát tlustý cca 4 milimetry, který vložíme do vhodné formy vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem. Poté postupně vkládáme chřest, který proléváme okořeněnou smetanou s vejci a prosypáváme parmezánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180–200 °C cca 40 minut.

Další recepty