Vařený bílý chřest podávaný s Holandskou omáčkou a zastřeným vejcem
Chřestová sezona je tu!
2 porce
Holandská omáčka
2 žloutky
pár kapek citronové šťávy
2–3 lžíce bílého vína
2 špetky cukru
sůl
pepř
100 ml přepuštěného másla
V misce smícháme všechny suroviny (kromě přepuštěného másla).
Misku položíme na hrnec, ve kterém je trocha vody, na sporáku zahřejeme a šleháme v páře do hladké pěny. Misku sundáme z hrnce a za stálého šlehání přikapáváme přepuštěné máslo (máselný tuk).
Chřest a zastřené vejce
bílý chřest
bílé víno
cukr
sůl
máslo
vejce
Do hrnce dáme vařit vodu společně s vínem, cukrem a solí. Do malé misky vyklepneme vejce tak, aby žloutek zůstal neporušen, mírně vařící vodu opatrně roztočíme a vejce vyklopíme přímo do víru, který se nám tvoří uprostřed hrnce (vír obalí žloutek bílkem).
Vaříme cca 2–3 minuty, poté vyjmeme.
Do téže vody přidáme kousek másla a vhodíme oloupaný chřest, který vaříme dle velikosti 3–7 minut. Chřest vyjmeme a ihned podáváme společně se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou.