Maso

Králík na třešních a špekový knedlík

Králík na třešních:

králík
slanina
sůl, pepř, bobkový list a rozmarýn
karotka, celer a petržel
žampióny
cibulka
třešňový džem a rajčatový protlak
červené víno a třešňovice
olej a máslo

Králíka protkneme slaninou, osolíme, opepříme bílým pepřem a opečeme na oleji s kouskem másla do barvy. Králíka vyndáme a dáme stranou. Do oleje po masu dáme na kostičky nakrájenou slaninu a opečeme. Přidáme nakrájenou karotku, celer, nasekaný žampion, petržel a nakrájenou cibulku. Restujeme do červené barvy. Přidáme trochu třešňového džemu, lžíci protlaku a restujeme. Zalijeme višňovicí a můžeme flambovat. Zalijeme červeným vínem, přidáme rozmarýn a dva bobkové listy. Osolíme a opepříme. Přivedeme do varu, vrátíme králíka a dusíme. Měkkého králíka vyndáme. Omáčku lehce zahustíme lžící jíšky a pomalu vaříme. Redukcí získáme lepší omáčku. Propasírujeme i se zeleninou, vrátíme na oheň a dochutíme solí, pepřem a třešňovicí. Vypeckované třešně, nebo třešně mražené podusíme na másle a vložíme do omáčky. Barva omáčky je velmi tmavě hnědá do červena.

Špekový knedlík (na tři knedlíky):

8 rohlíků
1 l mléka
4 vajíčka
1 pórek
200 g uzeného masa nebo slaniny
1 kg hrubé mouky
sůl, pepř a muškátový květ
olej na potření

Nakrájenou housku zvlhčíme mlékem. Uzené vepřové maso, např. krkovičku nebo anglickou slaninu, a pórek nakrájíme na nudličky a s trochou oleje orestujeme. Vajíčka, mléko a hrubou mouku smícháme.

Všechny suroviny smícháme dohromady, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Plátěný ubrousek vypereme ve studené vodě, vyždímáme, potřeme olejem, přidáme těsto, upravíme přibližně do tvaru knedlíku a zabalíme. Zavážeme provázkem a vložíme do vroucí osolené vody a pomalu vaříme 20 minut. Knedlík vyndáme, necháme chvilku prochladnout a vybalíme z ubrousku. Potřeme trochou oleje.

Další recepty