Různé

Kuku – velikonoční pokrm

Velikonoční specialitky kuchaře Michala Hromase

6 vajec
100 g másla
0,5 červené cibule
špetka soli
čerstvě mletý pepř
špetka koření bharát (7 druhů koření)
300 g petržele listové hladké
500 g čerstvého mladého špenátu nebo kopřiv
50 g čerstvého koriandru
bylinky dle chuti

Natě a lístky omyjeme, očistíme a pokrájíme na hrubší kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém másle zpěníme nakrájenou cibuli a rychle osmahneme posekané natě a listy. Vytlučená vejce osolíme a okořeníme pepřem a kořením bharát a promícháme na pánvi s listy a natěmi. Dáme dopéct do trouby rozehřáté na 200 °C dozlatova.

Nekvašený chléb (indické čapátí)

300g hladké mouky
špetka soli
lžíce slunečnicového oleje
150 ml vody

Všechny ingredience spojíme a vyhněteme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme čtvrt hodiny odpočinout. Rozpálíme suchou litinovou pánev, nebo pánev se silnějším dnem. Těsto rozdělíme na kuličky velikosti meruňky a rozválíme válečkem na tenkou kulatou placku. Pomalu pečeme napřed z jedné strany na suché pánvi, až se placka začne vzdouvat. Mačkáme puchýře smotanou čistou utěrkou až se zvětší na celý povrch placky a potom obrátíme a dopečeme z druhé strany.

Hotové chleby pokládáme na sebe aby nezkřehly a zůstaly vláčné. Při servírování klademe placky na horké maso aby cestou na stůl nevychladlo. Chleba se pokládá i pod maso aby nasál šťávu a tuk.

Další recepty