Maso

Velikonoční jehně, salát z kuskusu, pesto zaatar

Velikonoční specialitky kuchaře Michala Hromase

Jehněčí kýta

jehněčí kýta
lžička koření bharát (7 druhů koření)
lžička mletého římského kmínu
1 sladká chilli paprička
2 lžíce kvalitního olivového oleje
2 stroužky česneku
lžička soli
snítka tymiánu
citrón

Z vykoštěného a odblaněného masa nařežeme řízky o hmotnosti cca 100 – 150 gramů. Potřeme olivovým olejem, okořeníme, přidáme celé stroužky česneku a snítku tymiánu. Chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek, nakrájíme na tenké proužky a přidáme k masu. Promícháme a necháme odpočinout v chladničce alespoň dvě hodiny.

Po dvou hodinách maso opečeme na pánvi (z každé strany cca 3 minuty) s celým česnekem a tymiánem, které před podáváním odstraníme. Podáváme s přílohou a osminkou citrónu.

Salát Taboulah z kuskusu

100 g kuskusu středně hrubého (moyen)
300 g petržel listová hladká
50 g máty (ne peprné!)
šťáva z jednoho citrónu
lžička sumaq (škumpy koželužské)
1 červené cibule
3 lžíce kvalitního olivového oleje
4 rajčata
1 svazek ředkviček
100 g řapíkatého celeru
lžička soli

Kuskus osolíme, přidáme sumaq a promícháme s olivovým olejem. Necháme 5 minut stát a mezitím nakrájíme veškerou zeleninu. Lístky petržele a máty nahrubo, rajčata na menší kostky, cibuli nadrobno. Očištěné ředkvičky na čtvrtky a řapíkatý celer na proužky. Vymačkáme do kuskusu šťávu z jednoho citrónu a zamícháme do něj všechnu nakrájenou zeleninu. Důkladně promícháme a necháme opět asi 10 minut stát.

Během této doby ještě dvakrát nebo třikrát promícháme aby se šťáva ze zeleniny vsákla do kuskusu. Po deseti minutách přilijeme cca 2 dcl studené vody a opět dobře promícháme. Po dalších 5 minutách ochutnáme kuskus a pokud je ještě tvrdý přidáme trochu vody a opět necháme odpočinout. Podáváme vychlazené jako přílohu k jehněčímu.

Zaatar (tymiánové pesto)

200g čerstvého tymiánu
lžíce bílého sezamu
lžička sumaq
lžička soli
sklenka kvalitního olivového oleje
nebo suchá směs zaatar

Lístky tymiánu rozmixujeme s olivovým olejem a ochutíme sumaq, solí a praženým sezamem.

Další recepty