Různé

Bio jahlovo-kukuřičné šišky s kysaným zelím a uzeným tofu

Zdravé vaření s Dušanem Machalíkem - poradcem v projektu "bioškoly".

jáhly (suchý stav)
200 g kukuřičná polohrubá mouka 3 – 4 polévkové lžíce
kukuřičný škrob (maizena, gustin) 2 – 3 polévkové lžíce
sůl mořská 1 – 2 špetky
zeleninový bujon Würzl (sypký) 1 rovná čajová lžička
voda pitná (pro uvaření jáhlů) 400 ml
kysané zelí (s nálevem) 500 g
tofu uzené 250 g
cibule 150 g (1 kus stř. velikosti)
olej slunečnicový 3 – 4 polévkové lžíce

Jáhly spaříme horkou vodou, propereme metlou. Po té scedíme a vložíme do kastrůlku, kde nalijeme 400 ml pitné vody a přidáme 2 špetky soli. Přivedeme k varu a vaříme na mírném zdroji 20 minut. Vychladlé jáhly smícháme s kukuřičnou moukou, bujonem Würzl a škrobem (maizenou).

Pak rukama těsto uhněteme a vypracujeme v tuhé těsto. Kdyby vám to nešlo, přidejte trošku vody. Z těsta tvořte úzké šišky o délce 5 – 6 cm.

Dáme si vařit vodu a do vroucí osolené vody vkládáme vyrobené šišky, nejlépe po 10 – 12 kusech. Je moc důležité je vytáhnout hned, jakmile vyplavou, aby se vám nerozvařily. Dáme je stranou na talíř vychladnout.

Z kysaného zelí mírně slijeme nálev do hrníčku (budeme potřebovat později) a krátce podusíme do změknutí.

Mezi tím než se nám zelí krátce podusí si nakrájíme nadrobno cibuli, orestujeme ji na slunečnicovém oleji do zlatova. Poté přidáme nastrouhané (na hrubém struhadle) uzené Tofu, krátce prohřejeme a do této směsi vmícháme podušené kysané zelí. Pokud bude tato směs dost hustá, přilijeme nálev.

Na talíř rozložíme uvařené Jahelné šišky (1 porce - 7 kusů) a na ně přidáme teplou směs z cibule, uzeného tofu a kysaného zelí. Můžeme zdobit jemně sekanou čerstvou pažitkou.

Další recepty