Polévky

Fenyklová polévka s creme fraiche a pomerančem

Vaříme s Darinou Sieglovou.

4 malé bulvy fenyklu s natí,
2 lžičky panenského olivového oleje
1/2 lžičky mletého koriandru
800 ml zeleninového vývaru, z kostky (bio)
100 ml suchého bílého vína
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
150 ml, asi 8 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
 4 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany k podávání
nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče na ozdobu

Fenykly očistěte, omyjte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké

plátky. Fenyklovou nať odložte stranou na ozdobu. V hrnci na

rozehřátém oleji opékejte asi 3 minuty plátky fenyklu, poprašte

koriandrem, osmahněte a zalijte citronovou šťávou, vínem a horkým

vývarem.

Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 10 – 15 minut doměkka. Stáhněte

z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem.

 Polévku opět zahřejte, zjemněte máslem a dochuťte solí, pepřem a

pomerančovou šťávou. Podávejte ozdobené lžící smetany, nastrouhanou

pomerančovou kůrou a fenyklovou natí.

Další recepty