Maso

Hovězí steak s koňakovo-pepřovou omáčkou

Škola vaření s Michalem Bartákem - steaky

1 porce

hovězí steakové maso
1/2 mrkve
1/2 cibule
2 st. česneku
1 žampion
snítek tymiánu
snítek rozmarýnu
drcený pepř
olej

Maso očistíme od přebytečných blan a nakrájíme na steaky, pokud je maso řidší konzistence, tak steak svážeme provázkem po obvodu, opepříme (nesolíme!) a společně s nadrobno nakrájenou zeleninou, kořením a olejem necháme v lednici přes noc marinovat.

Omáčka

2 šalotky
na špičku nože česneku
1 lžíce másla
1 lžička raj. protlaku
1 lžíce drceného barevného pepře
1 lžíce nakládaného zeleného pepře
1 lžíce worcesteru
1 lžíce hořčice
200 ml. smetany
sůl + pepř
0,05 cl koňaku

Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme pepř, hořčici, raj. protlak a znovu krátce orestujeme, přidáme koňak a zapálíme (oflambujeme), zalijeme smetanou a přidáme zbytek ingrediencí, krátce povaříme, popřípadě procedíme.

Další recepty