Zdravější a expresní varianta jahodového džemu. Do půl hodiny si jej můžete mazat na tousty!
15 minut příprava, 10 minut vaření
Na 1 sklenici o objemu 500 ml
Džem
500 g jahod
2–3 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce chia semínek
Jahody omyjte, okrájejte a vhoďte do rendlíku. Přidejte med a citronovou šťávu a zahřejte na střední stupeň. Jahody díky teplu začnou měknout a pouštět šťávu. Míchejte, aby se nepřipálily. Pomocí šťouchadla na brambory je rozmělněte na kaši. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu. Přisypte chia semínka. Nepřestávejte míchat a vařte asi 1 minutu. Poté rendlík stáhněte z plotny. Výsledný džem můžete promixovat ponorným mixérem. Přelijte směs do čisté a vyvařené sklenice, uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v lednici a spotřebujte do 14 dnů.
Něco navíc Před vychladnutím má džem tekutější konzistenci, proto se hodí na lívance či francouzské tousty, po vychladnutí zpevní, takže s ním bez obav můžete namazat palačinky či tousty. Expresní ‚raw‘ džem můžete připravit smícháním 250 g rozmixovaných jahod, 1 lžíce medu či rýžového sirupu, 1 lžičky citronové šťávy a 2–3 lžic chia semínek. Myslete ovšem na to, že takovýto džem je určený k přímé spotřebě či pouze k velmi krátkodobému skladování v lednici.
Lívanečky
150 g hladké mouky
2 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
70 g krupicového cukru
230 g ricotty (recept na domácí)
250 ml plnotučného mléka
1 lžíce strouhané kůry z biopomeranče
75 g tmavých rozinek, propláchnutých
2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
máslo na opékání
moučkový cukr na poprášení
dílky pomeranče na ozdobení
Prosijte mouku s kypřicím práškem a v míse ji promíchejte s krupicovým cukrem. Přidejte ricottu, mléko, pomerančovou kůru, rozinky a žloutky a promíchejte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapravte do těsta.
2 Potřete máslem rozehřátou nepřilnavou pánev a opékejte na něm lívanečky (stačit by měly asi 2 lžíce těsta na 1 lívanec) 2–3 minuty po každé straně. Před podáváním pocukrujte a doplňte dílky pomeranče.