Na klasického míšu nedáme dopustit. Spojení čokoládového těsta a tvarohového krému je zkrátka legendární. My jsme ovšem pro tentokrát čokoládovou polevu nahradili jahodovým pyré a všechno schovali do skleniček – vznikl tak ideální dezert na letní piknik! Stačí zavíčkovat a uložit do košíku.
10 minut
Na 4 skleničky o objemu 250 ml
250 g čerstvých jahod
moučkový cukr (lze vynechat)
400 g měkkého tvarohu ve vaničce
250 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr podle chuti
200 g rozdrobené oblíbené čokoládové buchty nebo brownies či čokoládových muffinů
jahody na ozdobení
Jahody nakrájejte na menší kousky a část lehce rozmačkejte vidličkou (nebo rozmixujte tyčovým mixérem). Pokud se vám zdají málo sladké, doslaďte je moučkovým cukrem.
Tvaroh prošlehejte a opatrně promíchejte s ušlehanou šlehačkou. Oslaďte podle chuti moučkovým cukrem.
Začněte vrstvit. Na dno skleničky dejte vrstvu čokoládových drobečků, pokračujte vrstvou krému a nakonec vrstvou jahodového pyré. Postup alespoň jednou zopakujte. Pokud chcete, ozdobte čerstvým ovocem.
Čokoládový koláč
Troubu rozehřejte na 180 °C. Menší plech nebo pekáček vyložte papírem na pečení. Ušlehejte 1 vejce, 100 g změklého másla a 80 g třtinového cukru do světlé pěny a do té postupně zašlehejte 200 ml mléka a směs připravenou ze 150 g hladké mouky, 50 g kakaa holandského typu, 1 lžičky prášku do pečiva, 1 lžičky jedlé sody a 1 lžičky koření mixed spice, kterou jste předem proseli přes jemné síto. Vmíchejte hrst čokoládových peciček. Připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut (podle velikosti formy).