Různé

Vánoční menu

Předkrm:

4 ks rajčat
sůl, pepř
polévková lžíce olivového oleje
1 malá cibule
plátek másla
špetka tymiánu
2 lžičky mascarpone
2 ks taveného sýru
česnek, pažitka, pesto
4 černé olivy
listové těsto na 4 kolečka

Menší rajčata nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na látkový ubrousek, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, přikryjeme druhým ubrouskem a necháme 1 den sušit. (Nebo dáme do sušičky zeleniny a ovoce a necháme sušit cca 1015 minut, nebo položíme na olivovým olejem vymazaný plech a necháme usušit při 175°C.)

Na kolečka nakrájenou cibuli zkaramelizujeme s kouskem másla a trochou tymiánu. Přidáme sůl a pepř. Cibulka není hnědá.

Do mixéru dáme sýrový krém, mascarpone, cibulku, trochu pesta, česnek, pažitky, sůl a pepř. Mixujeme.

Z listového těsta vykrojíme kolečko o velikosti použité formičky, potřeme žloutkem a upečeme. 5. malou kulatou formičku (na jednu porci) vytřeme olivovým olejem. Na dno naskládáme usušená rajčata, rozetřeme sýrový krém s bylinkami, do středu dáme cibulku a nasekané černé olivy. Dáme přes noc do lednice.

Uzavřeme kolečkem listového těsta. Dáme do trouby při 200°C na 1 minutu ohřát, vyklopíme na talíř, kolem trochu pesta. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Polévka:

1 l rybího vývaru
0,3 kg kořenové zeleniny
trochu olivového oleje a másla
5 stroužků česneku
šalvěj, sůl, pepř a muškátový oříšek
petrželka a listy řapíku
šafrán
kousky ryb - různých (bez kostí)
bílé pečivo

Z rybí hlavy, kořenové zeleniny, bobkového listu, soli, celého pepře připravíme rybí vývar. Vaříme pomalým varem půl hodiny. Scedíme a vývar redukujeme o jednu třetinu.

Karotku, celer a kořenovou petržel nakrájíme na kousky. Orestujeme na olivovém oleji, přidáme kousek másla, jeden nasekaný česnek, lístek šalvěje a přidáme rybí vývar. Přivedeme do varu, stáhneme teplotu a pomalu vaříme skoro do měkka. Přidáme šafrán, podle chuti sůl a pepř, 2× strouhneme muškátovým oříškem. Do polévky vložíme na kousky nakrájené a kostí zbavené ryby, 23 druhy a necháme 2 minuty lehce probublat. Polévku stáhneme, přidáme nasekanou petrželku a nasekané listy řapíku.

Nasekaný česnek a šalvěj krátce orestujeme na olivovém oleji s kouskem másla a tuk scedíme. Bílou housku nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na horkém oleji do zlaté barvy.

Do hlubokého talíře nalijeme polévku, přidáme trochu šafránu, trochu nasekané petrželky a přidáme smaženou housku. Nakonec posypeme smaženým česnekem a šalvějí.

Hlavní jídlo:

krůtí prsa
krůtí šunka
sůl, pepř a pomeranč
sýr žervé
med
cibulka
olej na smažení
hl. mouka, vejce, strouhanka a perník na strouhání
brambory
olivový olej
citrón, vinný ocet
česnek, sůl, pepř, petrželka

Koupíme krůtí prsa, ostrým nožem rozřízneme na plát. Paličkou opatrně naklepeme co nejvíc dotenka. Osolíme, opepříme, pokapeme pomerančovou šťávou a necháme hodinu v lednici odpočinout.

Krůtí šunku umeleme, přidáme nadrobno nasekanou a do zlaté barvy usmaženou cibulku. Osolíme, přidáme mletý pepř, trochu sýru žervé a trochu medu. Umícháme v hladkou hmotu.

Plát krůtích prsou dáme na potravinou fólii, namažeme medovou šunkou a pomocí fólie zarolujeme. Necháme přes noc v lednici odpočinout.

Na Štědrý den odpoledne připravenou malou roládu vyndáme, vybalíme z fólie a ostrým nožem nakrájíme na cca 1 cm široká kolečka. Podélně napíchneme na krátké ostré špejle.

Obalíme v mouce, ve vejcích a ve strouhance, do které jsme přidali trochu strouhaného perníku.

Smažíme v horkém oleji.

Pěkné brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dáme do mísy. Mixujeme olivový olej, citr. šťávu, kapku vinného octa, sůl, pepř a malý kousek česneku. Tuto zálivku přidáme k horkým bramborům, přidáme trochu nasekané petrželky a opatrně promícháme.

Dezert:

350 g čokolády nalámané na kostičky
250 g másla nakrájené na malé kostky
4 vejce
250 g hnědého cukru
85 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
70 g hnědého cukru
160 g mražených višní
100 g višní do hotové omáčky
60 g punče
40 g punče na flambování višní
100 g červeného vína
celá skořice
tvaroh
kysaná smetana
moučkový cukr

Čokoládu rozpustíme spolu s máslem. Vejce šleháme tak dlouho, až zesvětlají, pak zašleháme cukr, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády, navrch přidáme mouku s práškem do pečiva a vše vmícháme do hladké hmoty.

Vlijeme na malý plech vymazaný máslem a vyložený pečícím papírem. Pečeme 30 minut při 150°C.

V malém hrnečku rozpustíme hnědý cukr. Přidáme polovinu višní, punč, červené víno a celou skořici. Rozvaříme. Vydáme skořici a mixujeme do hladké husté omáčky. Přecedíme přes cedník. Druhou polovinu višní dáme do malého hrnečku, rozpálíme, přidáme punč a zapálíme. Necháme vyhořet alkohol, přidáme omáčku a necháme probublat.

Umícháme měkký tvaroh, kysanou smetanu a moučkový cukr.

Na talíř dáme dva kousky pečené čokolády, pocukrujeme moučkovým cukrem, přes a kolem ozdobíme trochou punčové omáčky. Na pečenou čokoládu dáme lžíci tvarohové čepice, strouhanou čokoládu a koktailovou třešničku s lístkem máty.

Další recepty