100 g máku
600– 1 000 ml vody

Mák propláchneme, zalijeme vodou a necháme ho alespoň 2-5 hodin namočený. Po namočení vodu slijeme a přidáme čistou vodu. Poměr vody a máku volíme podle toho, jak moc “krémové“ mléko chceme získat. Čím méně použijeme vody, tím více bude „mléko“ krémovější. Před mixováním směs promícháme, aby mák nezůstal na dně, nalijeme do mixeru a mixujeme i s namáčecí vodou na nejvyšší otáčky několik minut. Makové mléko přecedíme přes jemné síto do mísy nebo vyšší nádoby. Chceme-li mít mléko zcela čistě bílé, přecedíme získané mléko po prvním zcezení na sítu ještě přes plátýnko. Lze uchovávat v lednici maximálně 3 dny.

Lze přidat: skořici, rýžový slad, rýžový sirup, med, datle

Zbytek máku lze použít do kaší, jako náplně do koláčů, do domácích sušenek, do závinu, makového dezertu, …

Chceme-li podpořit odkyselení organismu, při konzumaci makového mléka a jeho při dochucování vynecháme cukr.

Další recepty Celý díl