Dětská polévka z červené čočky a zeleniny
Vaříme s Dušanem Machalíkem, poradcem v projektu "Bioškoly".
1 pol.lžíce čočka červená půlená, loupaná
1 pol.lžíce mrkev očištěná-hrubě nastrouhaná
1 pol.lžíce brokolice - jen horní část, růžičky
1 pol.lžíce brambor - očištěné, drobné kostičky
0,2 l kojenecké vody
Čočku prohlédneme, zda není znečištěná, opereme ve studené vodě, scedíme a vložíme do kastůlku. Zalijeme 200ml kojenecké vody a přidáme další nakrájenou zeleninu. Jednotlivou zeleninu nakrájíme na velmi drobné kousky (kostičky, nudličky). Zeleninu po rozkrájení rozdělíme, odměříme polévkovou lžící a vložíme do kastůlku. Vše společně vaříme 10-15 minut pod pokličkou do změknutí. Čočka musí být dostatečně měkká (musí se dát rozetřít mezi prsty). Po uvaření vše rozmixujeme do požadované krémové konzistence.