Maso

Dalamánek s trhaným krůtím v pivní šťávě zapečený se žampiony a blaťáckým zlatem

10 menších porcí

Na maso

1 kg vykostěného krůtího stehna
asi 400 g cibule
5 až 6 stroužků česneku
1 lžíce sladké mleté papriky
asi 150 ml světlého piva
drůbeží vývar nebo voda (dle potřeby – minimálně 1 litr)
3 až 4 lžíce slunečnicového oleje
sůl, bílý pepř (dle chuti)

V hrnci rozpalte olej na vysokou teplotu. Maso nakrájejte na větší kousky, dobře osolte, opepřete a šoupněte do hrnce – je potřeba, aby se na oleji ze všech stran dobře zatáhlo a mírně zbarvilo. Poté do hrnce přihoďte oloupanou na půlměsíčky nakrájenou cibuli a za občasného míchaní vše restujte asi další 3 minuty. Teplotu snižte, přihoďte plátky česneku a pokračujte, dokud cibule i česnek nezměknou a nechytnou zlatavou barvu. Přisypte papriku a ještě zhruba minutu vše restujte – paprika se hezky rozvoní.

Zvyšte teplotu, přilijte pivo a počkejte, až se vypaří alkohol. Poté do hrnce přilijte trochu vývaru (aby maso bylo zakryté), hrnec zaklopte a maso duste, dokud nezměkne, tedy asi 60 minut. Podle potřeby v průběhu přilévejte vývar.

Jakmile maso bude hotové, tak šťávu, ve které se dusilo, zredukujte dle potřeby – pamatujte, že maso se bude dávat jako náplň do dalamánků, takže i šťáva musí být chuťově výraznější a opravdu hustá. Nakonec maso ve šťávě natrhejte – dvě vidličkami to jde skvěle.

Na žampiony

20 menších žampionů
Asi ½ citronu
sůl, pepř
2 lžíce másla
1 lžíce slunečnicového oleje

V pánvi rozehřejte olej a máslo. Žampiony zbavte nožiček – hlavička se pak bude plnit sýrem, a začnete je restovat. Jakmile změknou a chytí barvu, bude to trvat 3–5 minut podle velikosti, tak je osolte a opepřete a nakonec taky dochuťte kapkou citronové šťávy.

Na servírování

asi 400 g blaťáckého zlata
hrst listové petržele
10 malých dalamánků

Dalamánky rozpulte a opečte dokřupava v troubě vyhřáté na 220 °C nebo na grilu. Poté na spodní půlky dalamánků rozdělte trhané maso, přidejte opečené žampiony (asi 2 kusy na porci) a pěknou dávku sýra. Dalamánky ještě krátce zapečte, ať se sýr rozpustí, doplňte pár lístky listové petržele, zaklopte a pusťte se do nich!

Další recepty Celý díl