Maso

Jehněčí kýta s medovou omáčkou, růžičkovou kapustou a šalvějovou polentou

Silvestrovská specialita Tomáše Kaliny.

Na maso a omáčku
400 g jehněčí kýty
0,5 dcl červeného vína
1 stroužek česneku
2 lžíce šalvějového medu(nebo obyčejného medu)
1 lžíce másla
Sůl
1 lžíce dijonské hořčice
1 dcl slunečnicového oleje

Na kapustu
200 g růžičkové kapusty
2 plátky anglické slaniny
Sůl
1 malá lžička másla
½ stroužku česneku

Na polentu
300 g polenty
0,5l vývaru nejlepe zeleninového
1 dcl smetany
1 lžíce másla
Sůl
2 lístky čerstvé šalvěje

· Jehněčí kýtu potři dijonskou hořčicí, česnekem a osol

· Opeč na oleji a dej péct do trouby na pomalé pečení cca 120 stupňů na hodinu a půl(dle velikosti kýty)

· Do výpeku přimíchej med, víno a zamixuj máslo, dle chuti nastrouhej trochu česneku a dosol

· Růžičkovou kapustu nařízni na košťálu a uvař, při podávání promíchej s máslem a trochou česneku a na malé kostičky nakrájenou slaninou

· Máslo a vývar přived k varu a smíchej s polentou, , stáhni plamen na minimum a míchej dokud polenta nebude měkká, osol dle potřeby a přidej najemno překrájenou čerstvou šalvěj

Další recepty