Polévka z batátů s buráky, kokosem a limetovou šťávou
příprava 15 minut, vaření a pečení 30 minut
pro 6 osob
1 lžíce rostlinného oleje
1 červená cibule, nakrájená nadrobno
1 stroužek česneku, prolisovaný
900 g batátů, zbavených slupky a nakrájených na kostky
1 lžička mleté uzené papriky
špetka mletého chilli
1,5 litru zeleninového vývaru
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce hladkého burákového másla
šťáva z 1/2 limety
sůl a čerstvě mletý pepř
Na kokosové lupínky
hrst kokosových lupínků
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce mleté uzené papriky
K podávání
bílý jogurt řeckého typu
čerstvé bylinky (koriandr, hladkolistá petržel), nasekané
Na středním plameni rozpalte v hrnci olej a orestujte na něm cibuli dosklovita. Přidejte česnek a nechte jej rozvonět. Pak přisypte batáty, mletou uzenou papriku a chilli, vlijte zeleninový vývar a osolte. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni 10-15 minut nebo až jsou batáty měkké. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte sójovou omáčkou, javorovým sirupem, burákovým máslem a limetovou šťávou a ještě jednou rozmixujte. Dosolte a opepřete podle chuti.
Mezitím připravte kokosové lupínky. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Plech vyložte pečícím papírem a smíchejte na něm kokosové lupínky s javorovým sirupem a uzenou paprikou. Rozložte do tenké vrstvy a pečte dozlatova asi 5-7 minut.
Polévku podávejte vždy se lžící bílého jogurtu, posypanou kokosovými lupínky a bylinkami..