Různé

Stániny čedarové sušenky

220 g hladké mouky
½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
170 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
225 g nastrouhaného vyzrálého čedaru, nejlépe pravého (světlého)
¾ lžičky mletého růžového pepře
3 lžíce studené vody
pekanové ořechy (viz Něco navíc)

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a v robotu, příborovým nožem či přinejhorším rukama ji zpracujte s máslem na hrubou drobenku. Přidejte sýr a pepř, dopřejte směsi 6–8 pulzů v robotu, nebo ji zpracovávejte tak dlouho, aby se promíchala. Pak postupně přidávejte vodu a zpracovávejte – jen do té doby, než těsto utvoří kouli.

Z těsta odměřujte co nejrovnější lžíce na plech vyložený papírem na pečení, mírně je zplošťujte dnem skleničky. Doprostřed lehce vmáčkněte půlku pekanu a pečte 12 minut při 200 °C. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Něco navíc:

Ořechy pokapejte olejem a dejte je do pánve, na středním plameni je 6–7 minut opékejte, aby lehce zhnědly. Přendejte je na papírové utěrky a lehce posolte. Nechte vychladnout.

Další recepty Celý díl