Moučníky a cukroví

Linecké záviny

Skvělá finta pro všechny, kteří milují linecké, ale nechce se jim vykrajovat a slepovat kolečka, hvězdičky, srdíčka… V tomhle případě totiž stačí vyválet z těsta čtyři obdélníky a máte hotovo!

příprava 15 minut + odpočinutí + 15 minut pečení

4 záviny

250 g másla
vyškrábnutá dřeň z 1 vanilkového lusku
100 g moučkového cukru + na poprášení
špetka soli
2 žloutky
300 g hladké mouky
50 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
400 g rybízového džemu

Máslo, vanilku, moučkový cukr a sůl zpracujte v kuchyňském robotu, přidejte žloutky a krátce zapracujte, pak přisypte mouku, škrob a opět krátce zpracujte na hladké těsto. Pak je ještě rychle zpracujte rukama na pracovní ploše, poté z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do

potravinářské fólie a dejte minimálně na 1 hodinu do chladničky.

Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozdělte na 4 díly a každý vyválejte na obdélník 35 x 10 cm, okraje ozdobně zařízněte rádýlkem. Obdélníky přeneste na plechy vyložené pečicím papírem. Střed každého z nich podélně potřete džemem tak, aby vám zůstaly nepotřené 2cm okraje na každé straně. Kraje poté přehněte přes potřené těsto a lehce přitlačte vidličkou.

Vložte do trouby a pečte 15 minut dobleda, nechte vychladnout a krájejte na zhruba 3cm silné proužky. Pocukrujte.

Další recepty Celý díl