Moučníky a cukroví

Dýňové perníčky

Na těsto

170 g dýně
100 g medu
200 g švestkových povidel nebo meruňkové marmelády (hladké bez kousků)
2 vejce
120 g ghí (přepuštěné máslo)
450 g špaldové mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
3 lžičky perníkového koření

Na polevu

1 lžička solamylu
trocha citrónové šťávy
20 dkg moučkového cukru
1 bílek

Dýni si rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na malé kousky.

Kousky dýně vaříme do změknutí ve vodě asi 7 minut (podle velikosti), slijeme vodu a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka ve větší nádobě.

Promícháme si obě mouky s perníkovým kořením, sodou a práškem do pečiva. Postupně přidáme všechny suroviny a zpracujeme si těsto.

Těsto doporučuji zadělat v domácí pekárně či v robotu pro ulehčení práce. Těsto se díky medu lepí na ruce. Ručně jde těsto také zpracovat, ale bude se lepit, tak je potřeba podsypávat moukou.

Vzniklé těsto nechte uležet do druhého dne v lednici, zabalené v mikrotenové fólii.

Těsto vyválejte na cca 0,5 cm plát a vykrajujte.

Pečte zhruba 10 min na 170°C dokud perníčky nebudou zlaté.

Po vytažení z trouby perníčky potřeme rozšlehaným bílkem s trochou rumu a citrónové šťávy. Perníčky budou krásně lesklé a voňavé.

Zdobení: Doporučuji nechat upečené perníčky do druhého „vydýchat“ a pak se můžete pustit do zdobení.

Další recepty Celý díl