Bramborový salát
40 minut
4–6
600 g brambor
2 větší mrkve
2 středně velká nakyslá jablka
¼ středně velkého celeru
1 lžíce másla
1 cibule
200 g šunky
2 natvrdo vařená vejce
3 sladkokyselé okurky
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
200 g majonézy nebo kysané smetany
1 kávová lžička moučkového cukru
1 citrón
1 lžíce plnotučné hořčice
mletý pepř
sůl
Omyté brambory uvaříme doměkka. Pro přípravu salátu si vybereme raději menší brambory stejné velikosti, rychleji se uvaří. Očištěnou mrkev a celer nastrouháme a na másle krátce podusíme. Cibuli najemno nakrájíme, vařená vejce, šunku, oloupaná a jádřinců zbavená jablka a kyselé okurky na tenké nudličky. Vše dáme do větší mísy spolu s okapaným hráškem. Studené brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a přidáme k ostatnímu.
V menší misce smícháme majonézu nebo kysanou smetanu, cukr, sůl, mletý pepř, citrónovou šťávu a hořčici a přidáme do mísy k ostatním surovinám. Vařečkou důkladně, ale opatrně salát promícháme. Podle chuti můžeme přidat sůl a citrónovou šťávu. Podáváme vychlazený.