Saláty

Bavorský bramborový salát

1 kg brambor ve slupce
3 dcl zeleninového nebo hovězího vývaru
30 g kyselé okurky
1 dcl lák z okurek
½ cibule
sůl
mletý pepř
ocet
slunečnicový olej

Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé oloupejte a nakrájejte na plátky.

Cibulku a okurku nakrájejte na malinkaté kostičky. Ohřejte vývar tak, aby byl opravdu teplý! Vývar postupně přilijte k bramborám, brambory vsáknou vývar a směs se zahustí. Přidejte dle chuti sůl, pepř, lák z okurek a ocet.

Nakonec přidejte lžíci slunečnicového oleje. Salát by měl mít při podávání pokojovou teplotu.

Varianta bavorského salátu s okurkovým

1 porce bavorského bramborového salátu
20 g okurky salátovky
1 lžíce zakysané smetany
sůl
kopr čerstvý
ocet

Nakrájejte okurku na tenké plátky, přidejte sůl a nechte chvilku odstát. Okurky díky soli pustí vodu, tu odlijte a přidejte k okurkám zakysanou smetanu a nasekaný čerstvý kopr. Ochuťte lehce solí a popřípadě octem, dle chuti.

Nakonec oba saláty smíchejte dohromady.

Další recepty Celý díl