Lemon tart
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/1148499747/foto09/recepty/m_4812.jpg?1480065357)
Korpus
150 g hladké mouky
100 g másla
80 g cukru
2 žloutky
sůl
Náplň
1 velké vejce
4 bílky
120 g krystalového cukru
3 citrony
150 ml smetany ke šlehání
Smíchejte mouku, špetku soli a vychlazené máslo nakrájené na kostičky, dokud se nevytvoří žmolky. Přidejte cukr a po něm žloutky. Těsto nechte v lednici asi hodinu odležet.
Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučněném vále. Přeneste do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23–25 cm a dotvarujte prsty okraje. Takto připravené těsto dejte znovu na 30 minut chladit. Pak ho přikryjte pečicím papírem a dno vyložte suchými luštěninami na slepé pečení. Dejte péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů, potom odstraňte papír s luštěninami, snižte teplotu na 170 stupňů a korpus dopečte, asi 8–10 minut.
Vejce, bílky a cukr našlehejte metlou najemno. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu a smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Nejdříve vlijte 3/4 citronové náplně na korpus a nechte ji v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce dolijte zbytek a pečte, dokud náplň neztuhne úplně, asi 25–30 minut. Nechte vychladnout.