Moučníky a cukroví

Višňový dort

Korpus

5 vajec pokojové teploty
2 lžičky prášku do pečiva
5 vrchovatých lžic moučkového cukru
2 lžíce horké vody
2 lžíce oleje
2 lžíce kakaa
5 vrchovatých lžic polohrubé celozrnné mouky (může být i obyčejná)
špetka soli

Náplň

tmavá čokoláda s obsahem kakaa okolo 52 %
4 × smetana na šlehání 33 % tuku
2 ks krémového sýra – např. Lučina, ale můžete ji úplně vynechat
1× kompotované višně

Připravte si menší formu o průměru asi 24 cm. Dno formy vyložte pečicím papírem. Okraje formy není potřeba vymazávat. Těsto se při pečení bude držet okrajů a po vychladnutí zůstane dort rovný.

Vyšlehejte si sníh z pěti bílků a špetky soli.

V jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem a horkou vodou do pěny. Postupně přidávejte olej a kakao. Prášek do pečiva smíchejte s moukou a také ho vmíchejte po malých dávkách společně s vyšlehaným sněhem do těsta. Mouku a ušlehané bílky vmíchejte vařečkou (ne mixérem).

Pečte na 160 °C horní a dolní ohřev 60 minut. Poté troubu vypněte a korpus v ní postupně nechte vychladnout, aby nespadl (nechte pootevřená dvířka).

Jakmile je korpus vychladlý, pokuste se ho rozříznout podélně aspoň třikrát.

Připravte si krém, vyšlehejte šlehačku s cukrem (cukr podle chuti), pokud mate rádi trošku nakyslejší chuť, přimíchejte na závěr Lučinu.

Každý plát těsta důkladně pokapejte nálevem z višní. Natřete šlehačkou, vyskládejte višně a přiložte další plat těsta. Postup opakujte. Poslední vrchní část těsta přiložte, natřete šlehačkou. Zbylou šlehačkou namažte dort po obvodu. Nahoru nasekejte čokoládu, nebo pomocí škrabky na sýr vytvořte hoblinky. Hoblinky se vám budou lépe tvořit, pokud bude čokoláda lehce změklá. Můžete ji třeba dát na 20 sekund do vyhřáté trouby – pak to jde jedna báseň.

Ozdobit můžete živými květy.

Další recepty Celý díl