Moučníky a cukroví

Hruškový koláč s vůní skořice s moussem z hořké čokolády

Dnešní recept Petra Lázničky na hruškový moučník.

Použité suroviny na jeden koláč o průměru 30cm
• 1,5 kg hrušek, nebo jablek
• 300 g hladké mouky
• 2ks vejce
• 200g másla
• 200g cukr krupice
• 2x polévková lžíce vanilkového pudinku
• 1x kávová lžička skořice
• 2 dcl smetana 30%
• 1x tabulka hořké čokolády
• pečící papír

Těsto na korpus zaděláme následovně, dáme si povolit máslo, přidáme vejce, 50g cukru a mouku. Důkladně vyhněteme těsto, mělo by být pěkně vláčné, pakliže bude příliš tuhé, přidáme trošku vody. Oloupeme ovoce, zbavíme jádřinců a nakrájíme na středně veliké kostičky cca jako kostka cukru. Vložíme do misky, přidáme pudinkový prášek, 150g cukru, skořici. Pečlivě zamícháme a lehce rukou rozmačkáme. Ovoce pustí šťávu, která po upečení krásně zkaramelizuje. Do pečicí formy o velikosti cca 30cm vložíme na dno pečící papír, rozmačkáme do formy těsto, korpus nesmí být příliš tlustý. Uděláme zhruba 2cm vysoký okraj. Směs hrušek nasypeme do korpusu, naplníme po okraj a lehce přitlačíme, aby tam nebyly mezery. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170 C zhruba 35min. Barva korpusu i povrchu celkově by měla být zlatavá.

Vychlazenou smetanu cca 2dcl ušleháme do pěny, v rendlíku si povolíme čokoládu. Tekutou ji promícháme s vyšlehanou smetanou a necháme vychladnout v lednici. Podáváme s čerstvou mátou.

Další recepty