Ryby a mořské plody

Pečené filátko z úhoře na kmíňe s restovanou kapustou na slanině a mladými brambůrkami s máslem a pažitkou

Dnes jsme vařili s Petrem Lázničkou úhoře na kmíně.

Použité suroviny na jednu porci:
• 200 g očištěný úhoř bez kůže a páteře
• 100 g hlávková kapusta
• 50 g anglická slanina
• 100 g brambůrky grenaile
• 1 dcl smetana 30%
• plátek másla, sůl, pepř, kmín, olej

Zbavíme úhoře vnitřností-dbáme na žluč, která se nesmí protrhnout. Za hlavou nařízneme a pomocí kleští stáhneme kůži. Dobře omyjeme ve studené vodě. Nakrájíme na 10cm válečky, od hřbetu dolu objedeme ostrým nožem a tím jej zbavíme páteře. Osolíme, opepříme, okmínujeme a dáme chvilku stranou. Uvaříme si brambůrky ve slané vodě do měkka, cca 25min. Oloupeme, přidáme plátek másla, nasekanou pažitku a necháme pod pokličkou na plotně. Kapustu zbavíme košťálu, spaříme ve vroucí osolené vodě a prudce zchladíme pro zachování barvy. Opečeme slaninu do křupava na malé kousky, přidáme kapustu, osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Filátka z úhoře vložíme na rozpálenou pánev na lžíci oleje. Opečeme prudce z obou stran, stáhneme teplotu na 25% výkonu, přidáme plátek másla a pozvolna dopékáme do hotova cca 8min.

Další recepty