Plzeňský karbonát
Česká kuchyně s Martinem Havlem.
4 plátky hovězího masa, nejlépe z roštěnce, cca 150g
2–3 lžíce sádla nebo oleje
1 velká cibule
1 lžíce rajského protlaku
250 ml světlého piva
hladká mouka na obalení
sůl
drcený pepř
Obložení:
1 cibule, osmažená, nakrájená na kolečka
4 opečené párky
Pochoutka, jejíž existenci neopomněl Bohumil Hrabal ve své próze Magická Praha, míří do vaší kuchyně! V pokrmu určeném pro pořádné chlapy nechybí chmelový mok. A aby byl pořádně výživný, je masový základ pro jistotu ještě obložen párky. Nejvhodnějším nápojem na zapití je pak samozřejmě pivo.
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a na části tuku dozlatova osmahneme. Plátky masa lehce naklepeme a po obvodu mělce nakrojíme, aby se při opékání nekroutily. Maso osolíme, opepříme, obalíme v mouce a vložíme na připravený cibulový základ. Přidáme rajský protlak, zalijeme pivem a zvolna dusíme do měkka. Měkké maso rozdělíme na talíře, každou porci obložíme zvlášť osmaženými kroužky cibule a opečeným párkem. Maso přelijeme šťávou z piva a protlaku.
Příloha:
bramborová kaše, šťouchané brambory, vařené nebo pečené brambory, dušená rýže, pečivo, dušená zelenina, saláty z čerstvé zeleniny
Poznámka:
Pro zvýraznění chuti můžeme před přípravou maso prošpikovat slaninou.