Ryby a mořské plody

Tuňák Togarashi s omáčkou Ponzu a sojovou Miso omáčkou

Jaroslav Bednář nám uvařil tuňáka trochu netradičně.

2 lžičky shichimi togarashi
1 lžička soli
 l žička mletý černý pepř
400 g tuňáka, nakrájíme na 2 válečky
1 kávová lžička sezamového oleje

Koření dobře promícháme, pak tuňáka obalíme. Na pánvi na sezamovém oleji krátce opečeme tuňáka rovnoměrně na všech stranách.

Ponzu smetanová omáčka

1 lžíce sojové omáčky

1 lžíce čerstvé limetkové šťávy

1 / 2 šálku pomerančové šťávy

1 / 2 šálku citronové šťávy

2 lžíce mirin vína

1 / 4 šálku smetany ke šlehání

1 lžíce másla, v pokojové teplotě

sůl a mletý bílý pepř dle chuti

 Svaříme sojovou omáčku, citrusové šťávy a mirin v rendlíku na polovinu. Snížíme teplo, přidáme smetanu a povaříme 2 minuty. Stáhneme úplně z ohně a vmícháme měkké máslo, dokud se nerozpustí. Dochutíme solí a bílým pepřem.

Sójová omáčka-miso

1 lžíce sezamového oleje

1 lžička česneku

1 lžička zázvoru

½ šálku sojové omáčky

1 lžíce misa

2 lžičky hnědého cukru

2 lžíce octa

1 lžička škrobu

1 lžíce vody

Na mírném ohni rozehřejeme sezamový olej, zpěníme česnek a zázvor cca 1 minutu, přidáme sojovou omáčku, miso, mirin, ocet a cukr a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.

V misce smícháme škrob a vodu a vmícháme do omáčky, dokud nezhoustne.

Servírujeme rýži, poklademe tuňákem nakrájeným na plátky a podlijeme omáčkami.

Další recepty