Tuňák Togarashi s omáčkou Ponzu a sojovou Miso omáčkou

Jaroslav Bednář nám uvařil tuňáka trochu netradičně.
2 lžičky shichimi togarashi
1 lžička soli
l žička mletý černý pepř
400 g tuňáka, nakrájíme na 2 válečky
1 kávová lžička sezamového olejeKoření dobře promícháme, pak tuňáka obalíme. Na pánvi na sezamovém oleji krátce opečeme tuňáka rovnoměrně na všech stranách.
Ponzu smetanová omáčka
1 lžíce sojové omáčky
1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
1 / 2 šálku pomerančové šťávy
1 / 2 šálku citronové šťávy
2 lžíce mirin vína
1 / 4 šálku smetany ke šlehání
1 lžíce másla, v pokojové teplotě
sůl a mletý bílý pepř dle chuti
Svaříme sojovou omáčku, citrusové šťávy a mirin v rendlíku na polovinu. Snížíme teplo, přidáme smetanu a povaříme 2 minuty. Stáhneme úplně z ohně a vmícháme měkké máslo, dokud se nerozpustí. Dochutíme solí a bílým pepřem.
Sójová omáčka-miso
1 lžíce sezamového oleje
1 lžička česneku
1 lžička zázvoru
½ šálku sojové omáčky
1 lžíce misa
2 lžičky hnědého cukru
2 lžíce octa
1 lžička škrobu
1 lžíce vody
Na mírném ohni rozehřejeme sezamový olej, zpěníme česnek a zázvor cca 1 minutu, přidáme sojovou omáčku, miso, mirin, ocet a cukr a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
V misce smícháme škrob a vodu a vmícháme do omáčky, dokud nezhoustne.
Servírujeme rýži, poklademe tuňákem nakrájeným na plátky a podlijeme omáčkami.