Kapr s černou omáčkou na staročeský způsob
1 očištěný kapr rozdělený na porce
Suroviny pro přípravu rybího fondu:
1 l černého piva
1 l vody
1/4 l octa
1 střední celer očištěný a pokrájený na kolečka
1 mrkev očištěná a pokrájená na kolečka
1 kořenová petržel očištěná a pokrájená
1 větší cibule oloupaná a pokrájená na plátky
10 zrnek celého pepře
10 zrnek nového koření
3 hřebíčky
špetka mletého zázvoru
3 bobkové listy
snítka čerstvého tymiánu
50 g vlašských ořechů
10 sušených švestek
Ostatní suroviny pro přípravu omáčky:
120 g cukru
150 g strouhaného perníku
50 g přebraných rozinek
50 g sladkých mandlí
1 lžička pokrájené citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
Všechny suroviny určené pro rybí várku dáme do vhodné nádoby a vaříme tak dlouho, dokud zelenina není měkká. Potom přecedíme do jiné nádoby, přivedeme k bodu varu a vložíme osolené jednotlivé porce kapra. Necháme táhnout 15-20 minut (nevařit). Po změknutí vyndáme rybu na mísu.
Do omáčky přidáme cukr a tolik strouhaného perníku, aby omáčka byla dostatečně hustá. Necháme chvíli povařit. Hotovou omáčku procedíme na rybu, přidáme přebrané rozinky, pokrájené mandle a usekanou citrónovou kůru.
Podáváme s kynutými knedlíky nebo vařenými těstovinami. Čerstvě upravená ryba není nikdy tak chutná, jako když omáčku s rybou do ní vloženou necháme 1-2 dny v chladu rozležet a potom před dodáváním mírně ohřejeme.