Karotkový krém s hoblinou parmazánu a pažitkovým pestem

Zdravé vaření s nutriční terapeutkou Míšou Tomešovou
2 lžíce olivového oleje
1 větší šalotka
3 větší mrkve
2 dcl zeleninového vývaru
1 dcl polotučného mléka
1 dcl nízkotučné smetany na zjemnění
1 lžička olivového oleje extra Virgin
50g parmazánu
svazek čerstvé pažitky
špetka cukrusůl
bílý pepř
Na rozpáleném oleji nejprve dozlatova orestujeme na kostičky pokrájenou mrkev, přidáme nasekanou šalotku a po zpěnění vše zalijeme zeleninovým vývarem. Následně osolíme, opepříme a lehce dosladíme cukrem. Po uvedení polévky do varu, přidáme mléko a smetanu. Po změknutí a krátkém provaření důkladně rozmixujeme, aby vznikl krém. Pro vytvoření pesta, pažitku nasekáme v domácím mixéru s extra Virgin olivovým olejem a hotový krém poté pokapeme. Na závěr vytvoříme škrabkou parmazánové hoblinky, kterými polévku dozdobíme.