Rychlý zeleninový boršč
Vaříme s mistrem kuchařem Janem Basovníčkem
pro 4 osoby
200 g očištěné červené řepy
200 g očištěné mrkve
200 g očištěných brambor
200 g bílého hlávkového zelí
50 g oloupané cibule
1 rovná lžička mletého kmínu
3 stroužky česneku
nať čerstvé petrželky
sůl
4 lžíce kysané smetany
Očištěnou mrkev a červenou řepu nakrájíme na plátky. Brambory nakrájíme na menší kousky, cibuli nakrájíme na tenké plátky. Zelí nakrájíme na malé čtverečky, které oddělíme od sebe. Nejdříve uvaříme červenou řepu v 1 litru studené osolené vody. Po 10 minutách přidáme pokrájenou mrkev, 3 stroužky česneku vcelku, nakrájenou cibuli a kmín. Nakonec přidáme pokrájené brambory a zelí. Hrnec povaříme 10 minut. Do talíře polévky vložíme lžíci kysané smetany a zdobíme petrželkou.