Maso

Svíčková trochu jinak

Zdravé vaření s nutriční terapeutkou Věrou Královou

2 porce

2 středně velká kuřecí prsa
sůl, pepř
2 lžíce oleje

Na svíčkovou omáčku:
150 g mrkve
100 g celeru
100 g kořene petržele
100 g cibule
1 litr silného vývaru
250 ml Creme fraiche
2 bobkové listy
15 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
3 kolečka citrónu
2 lžíce brusinkové zavařeniny
2 lžíce oleje
sůl

Na restovanou zeleninu:
karotku
zelené fazolové lusky (růžičkovou kapustu)
houby (dle chuti)
šalotku (cibule)
1 lžíci oleje
sůl, čerstvě drcený pepř, snítka tymiánu

 Kuřecí prsa opláchneme, osušíme, vcelku osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na oleji. Poté vložíme na 10 minut do hotové omáčky. Před podáváním rozkrojíme napůl.

Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme olej

a zeleninu na něm orestujeme. Zelenina musí změknout, zkaramelizovat. Zalijeme vývarem, vložíme kolečka citrónu, brusinkovou zavařeninu a plátěný balíček s kořením. Přivedeme k varu, vaříme asi 45 minut, až se vývar odpaří na polovinu. Poté odstraníme pytlík s kořením. Omáčku rozmixujeme dohladka. Přilijeme Creme fraiche a ztlumíme plamen. Dle potřeby dosolíme. Vložíme orestované maso a necháme „táhnout“ cca 10 minut. Pak maso vyjmeme a rozkrojíme napůl. Servírujeme s celozrnnými těstovinami

a restovanou zeleninou.

Karotku očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme ve vroucí vodě asi 3 minuty. Přidáme lusky (kapustu) a vaříme další 1 minutu. Poté zeleninu vyjmeme do studené vody s ledem, tím si zachová svou svěží barvu. Necháme vychladit a scedíme. Houby nakrájíme na větší kousky, šalotku (cibuli) na nudličky a orestujeme na pánvi na oleji. Po chvíli přidáme mrkev a restujeme 2 minuty. Nakonec vložíme prohřát fazolové lusky. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem.

Další recepty